De sticker helst och plåtar i naturen. För där finns lugnet man inte hittar i ett klassrum. Idag får du en förhandstitt på några av fotoelevernas bilder. Resten ser du snart på en utställning i Visby.

Om bara ett par veckor sätter elever från Gutegymnasiet upp en fotouställning i Visby Domkyrka. Fotografierna till utställningen är utvalda från höstens skörd, och är tagna på utflykter till bland annat Fårö och Lummelunda.

– Vi har ju sån häftig natur så det vore synd att sitta i klassrummet. Det kan vi göra i vinter när det är kallt. Då kör vi studiofoto, ateljébilder och teori, säger läraren Torsten Kvarnsmyr.

Tillsammans med Torsten får eleverna träna på att fota i manuella lägen. Det blir mycket raw och hdr för att få ut så mycket som möjligt av bilden.

– Det finns många lägen på kameran, och man vill gärna automatisera. På de här lektionerna tar vi kommandot över både kameran och ljuset.

Eleverna som gör fotoutställningen pluggar under hösten kurserna foto 1 och foto 2. Där får man även lära sig hur man fotar med långa exponeringstider, som man kan se i fotot från vattenfallet i Lummelunda i bildspelet ovan. Är du intresserad av att plugga foto kan du bland annat läsa mer om Gutesgymnasiets samhällsvetenskapliga program med inriktning medier, eller det estetiska programmet med inriktning bild och formgivning.

När datum blir satt för fotoutställningen kan du läsa om det här på Gutegymnasiets Facebooksida.