Under några veckor har 4-5:an jobbat med frågor om demokrati och Sveriges politiska system. Som en avslutning på sitt arbete gjorde de en redovisning för ettorna.

Samtidigt har ettorna lärt sig mer om närområdet och Gotland – där de delvis gjort en utställning i skolans bibliotek. I förra veckan kontrade ettorna med att visa 4-5:an sin utställning och berättade vad de lärt sig.

[alert color=”white”]

Centralt innehåll Samhällskunskap (åk 1-3)
Att leva i närområdet
Hemortens historia. Vad närområdets platser, byggnader och vardagliga föremål kan berätta om barns, kvinnors och mäns levnadsvillkor under olika perioder. (År 3)

Centralt innehåll Samhällskunskap (åk 4-6)
Samhällsresurser och fördelning
– Det offentligas ekonomi. Vad skatter är och vad kommuner, landsting och stat använder skattepengarna till.
Beslutsfattande och politiska idéer
– Vad demokrati är och hur demokratiska beslut fattas. Det lokala beslutsfattandet, till exempel i elevråd och föreningar. Hur individer och grupper kan påverka beslut.
– Politiska val och partier i Sverige. Riksdagen och regeringen och deras olika uppdrag. Politiska skiljelinjer i aktuella politiska frågor som har betydelse för eleven.

[/alert]