Så får du bättre studieresultat

studieresultat

Att plugga känns motigt för många just nu. Sommaren är snart här och det är roligare att prata balkläder än att sitta med huvudet i matteboken. Men det finns smarta studieverktyg du kan lära dig så att du både hinner hänga med kompisarna och få bra resultat på de sista uppgifterna.

Anna Tebelius Bodin, specialpedagog, föreläsare och drivkraften bakom företaget Hjärna Utbildning, har skrivit flera böcker i ämnet studieteknik. Hon menar att det vid den här tiden på skolåret är en god idé att markera ut sin tid i en almanacka.

– Skriv först in dina deadlines och sedan alla saker du ska göra. Kollar man slaviskt på tv en timme per kväll så ska man skriva ner den tiden. Likadant skriver man ner om man ska jobba eller träna, säger hon till Guteskolan på telefon och tillägger:

– Först då blir det tydligt vilken tid man har på sig för att göra det som behövs så att inlämningen blir klar i tid, till sin deadline.

De flesta upptäcker då att de har mer tid än de trodde för att plugga, även om det inte känns så när de har allt i huvudet.

Felicia Eriksson som pluggar andra året på hundprogrammet har sitt eget knep klart för sig. För henne handlar det om att hitta motivation och glädje.

– Det går lättare när man förstår meningen med varför man pluggar ett ämne. Och man får själv ta reda på vad den kunskap man lär sig kan göra för nytta, säger hon.

– Då blir det roligt och då blir man motiverad.

[alert color=”white”]

ANNA TEBELIUS BODINS FEM TIPS FÖR BÄTTRE STUDIERESULTAT

Nytta & Framtid. Ska du plugga vidare? Ta reda på vad som krävs för att komma in på det program du vill söka till och ansträng dig därefter. Hitta din morot.

Markera ut tiden. Skriv ner dina deadlines och vad du ska göra vecka för vecka i en almanacka. Var ärlig och ta med allt du gör. Du kommer hitta tid för studier.

Förstå vad du läser. Efter varje läst stycke berättar du högt vad det är du läst för någon. Du kan också berätta högt för dig själv, för hunden eller telefonen. Detta gör en enormt stor skillnad för din förståelse. Obs. att det inte är samma som att skriva anteckningar.

Skrivstrategi. När du ska skriva en uppsats hjälper det att göra strukturen först. Börja med rubriker, inledning, tes, teori och så vidare.

Brus. Simultankapacitet i all ära men du kan bara fokusera på en sak i taget. Har du telefonen, tv:n och Facebook igång får du en illusion av att du lär dig när du pluggar. Men det blir inga bestående minnen i långtidsminnet. Det vill säga det blir ingen bestående inlärning.

[/alert]