För ett år sedan började eleverna i 7-9 med dagliga rörelsepass. I år utökar vi den delen av vår hälsoprofil. Från och med i höst ska även eleverna i F-6 på Guteskolan ha rörelsepass på schemat – varje dag.

En utvärdering med ett år av rörelsepass för 7-9 visar flera positiva resultat. Det har bland annat blivit bättre studieresultat och eleverna har blivit effektivare på lektionerna.

– Det märks stor skillnad inte minst på förmiddagspassen när eleverna fått jobba av sig sin morgonenergi. De vill helt enkelt jobba och är fokuserade på ett helt annat sätt. Man ser också att flera elever inte är lika trötta som de varit tidigare, säger rektorn Anna Engström.

– Forskningen säger att det är så här det blir, och vi kan också se det i verkligheten.

Den här veckan var det premiär för eleverna i F-6 att ha dagliga rörelsepass. De kommer köra ett pass på ca 30 minuter fyra gånger per vecka. Den femte dagen har de ett vanligt gympapass som är längre. Tanken är att eleverna ska få testa på olika idrotter för att se vad de själva gillar att göra.

Läraren Anna Kramer tycker att det är en bra idé.

– Nu kommer de få göra något tillsammans, springa av sig och äta frukost innan lektionerna börjar.

Och idén går hem hos flera av eleverna som vi pratat med.

– Jag gillar att springa och röra på mig. Vi har hoppat hopprep och sprungit hinderbana. Det är kul, säger Lova Svensson (till vänster i bilden) som går i fyran, och hennes klasskompis håller med.

– Det är bra och roligt. Det var kul att ha hopprep, säger Tilia Farinder.

Rörelsepass och frukost på gymnasiet

Från och med skolstarten i år erbjuds även frukost till eleverna på Gutegymnasiet. De kommer också att få möjlighet att delta på idrottspass efter skoltid, flera gånger per vecka.

– Nu går hälsa och motion som en röd tråd genom hela skolan. Från de allra minsta till de äldsta, säger Anna Engström.