På torsdagen var eleverna i årskurs 7-9 publik till en debatt mellan nio gotländska politiker. Alla riksdagspartier fanns representerade samt F!. De pratade främst om vård och omsorg och miljö – ämnen som eleverna själva hade valt.

Debatten var en del av två temadagar som fokuserat på ämnet demokrati, och som avslutades med att eleverna fick delta i skolvalet. Skolvalet görs i samband med riksdagsvalet för att ta reda på vilka partier eleverna i årskurs 7-9 och gymnasiet främst röstar på.

Debatten var bitvis skojig och livlig, men efteråt var det inte alla elever som var imponerade.

– De kastade mer skit på andra partier än att prata om sin egen politik, säger Elvira Hansson i 7A.

Klasskompisen Elsa Plahn höll med men tyckte att tiden de fick för att prata var lite orättivs.

– Jag gillade det Centern sa för de pratade om sin egen politik, men de fick inte prata så mycket.

Leia Creutz som går i 7B tyckte att det saknades handlingskraft.

– De pratade mycket om vad de ville göra långt fram, men inte vad de ville förändra nu.

Men de lärde sig också något från debatten. Det tyckte Dorothea Malmros i 7B.

– Jag tyckte de var bra allihopa, för de kunde så mycket. I alla fall mer än mig.

Resultatet från skolvalet publiceras på söndag kl. 20.00 efter att riksdagsvalet stängt portarna.